دکتر آراسب دباغ مقدم در گفتوگو با سلامت آنلاین، با اشاره به اینکه به مناسبت فرا رسیدن ماه محرم، از هم اکنون در سطح شهر نمایشگاههای عرضه اقلام مواد غذایی برای تهیه غذاهای نذری باز شده و آشپزها و متصدیان تکایا، حسینیهها، مساجد و هیاتها در حال تهیه و تدارک این اقلام هستند گفت: معمولا برای تهیه غذاهای نذری در حجم زیاد، اغلب آشپزها روغنهای حلبی ۴/۵ یا ۵ کیلویی خریداری میکنند که اکثر این روغنها از نوع نیمه جامد و مخصوص سرخ کردنند و بیشتر آشپزهای هیاتی نیز به دلیل عدم دسترسی به روغنهای مایع مخصوص پخت و پز، برنج نذری را هم با همین روغنها طبخ میکنند.
این متخصص بهداشت مواد غذایی با اشاره به اینکه آشپز خوب باید چندین نوع روغن در اختیار داشته باشد تا هر غذایی را با روغن مخصوص به آن طبخ کند گفت: روغنها چندین نوع دارند یک نوع مخصوص سالاد و غذاهای سرد است و بشدت در برابر حرارت حاصل از طبخ حساس محسوب میشود.نوع دیگر اشباع بسیار کمی دارد و برای پخت و پز مناسب است. یک نوع دیگر روغن هم اشباع بیشتری دارد و نیمه جامد و مقاومتر است که برای سرخ کردن کاربرد زیادی اما برای بدن مضرتر است و هضم سخت و سنگینی دارد.
دکتر دباغ مقدم، به آشپزهای هیاتی توصیه کرد: برای طبخ برنجهای نذری اعم از قاطی پلوها، چلوها، عدسی و حلوا، روغن مایع آفتابگردان، کلزا یا ذرت مصرف کنید و برای سرخ کردن سیب زمینی و گوشت قیمه و تفت سبزی قورمه، روغنهای نیمه جامد گزینه مناسبی هستند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه، تصریح کرد: با رعایت این موارد، قدرت هضم غذاهای نذری بیشتر میشود و پُری، سنگینی، رخوت و دیگر اختلالات گوارشی در عزاداران ایجاد نخواهد شد.
وی همچنین به این نکته اشاره کرد که خرید و استفاده از برنج ایرانی برای تهیه چلوهای نذری، علاوه بر کمک به رونق شالیزارها و شالیکاران ایرانی، باعث خواهد شد که عزاداران نیز از عطر و طعم و کیفیت خوب برنج ایرانی بهره ببرند.
به گفته او، دانه برنج هر چه در ظاهر باریک و قلمیتر ، رنگ آن کمی زرد و نیمه بلوری، بدون خرده و یکدست و معطر باشد مناسبتر است و هر چه دانه برنج خشکتر باشد به هنگام پخت، آب بیشتری جذب کرده و حجیمتر میشود و اصطلاحاً بیشتر «ری» میکند.
نظر شما